Баница с локум


1 пакет кори за баница
2 кут.локум
2 яйца
1 ч.чаша захар
1/2 ч.чаша олио
1 ч.чаша кисело мляко
1 ч.чаша брашно
1 бакпулвер
За сиропа:
2 ч.чаши вода
1 1/2 ч.чаша захар

Нaчин на приготвяне:
В купа разбиваме яйцата,захарта,олиото,и киселото мляко.Отделно смесваме брашното с бакпулвера и пстепенно прибавяме, и тях към сместа.
Всяко кубче локум се разрязва на 4 парчета.
Вземат се 2 кори и се намазват с няколко лъжици от сместа.В началото на кората се нареждат парченца локум,завива се и се поставя в намазнена тава.Така наредените кори се намазват с олио и се режат на хапки. Пече се в предварително загрятя фурна на 190 С/375 F градуса докато се зачерви добре.
В тенджерка правим сироп от 2 ч.ч вода и 1 1/2 ч.ч. захар , поставяме на котлона само докато заври.
Сиропираме студена баница с топъл сироп.
Pизото с маслини и пармезан





продукти:

3 с.л.зехтин

1 малка глава лук

1 скилидка чесън


1 чаша ориз(по възможност италиански ориз за ризото)

100 мл бяло вино

1 кубче пилешки или зеленчуков бульон

2 1/2 ч.ч.вода

1 чаша черни маслини без костилка


1 с.л.крае масло

1 к.л. розмарин

2-3 с.л настърган пармезан

сол и черен пипер на вкус




начин на приготвяне:


Загряваме зехтина в средно дълбок съд и в него запържваме лука и чесъна -нарязани на ситно.Когато лука започне да се зачервява ,прибавяме измития ориз да се запържи за няколко минутки,добавяме виното, бульона разтворен във водата и маслините.Прибавяме подправките и оставяме да къкри на тих огън докато изври водата и се е свари ориза.Дърпаме от котлона ,слагаме маслото, пармезана и объркваме за да се разтопят. Отгоре поръсваме с черен пипер.



Пълнена печена пуйка

Необходими продукти за 8 порции
1 пуйка, около 4 кг
1 лимон
1 глава лук, срязана на четири
1 зелена ябълка, срязана на четири
2 стръка розмарин
2 дафинови листа
2 с.л. краве масло
сол на вкус
черен


За пълнежа:
2 с.л. краве масло
100 г бекон, нарязан на ситно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън
200 г пуешки или пилешки дробчета, по желание
1 ч.ч. предварително сварени и обелени кестени, по желание
250 г гъби печурки
500 г кайма
1 ч.л. кимион
1 ч.л. салвия
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. индийско орехче
2 с.л. нарязан пресен магданоз
1 ч.ч. трохи от бял хляб
8 резена бекон за покриване на гърдите

Начин на приготвяне
Пуйката се измива и се почиства добре от всички останали пера. Подсушава се, посолява се и се поръсва с черен пипер от всички страни.
Приготвя се плънката, като в загрятото масло се слага беконът и се разбърква докато се зачерви. Добавят се лукът и чесънът. Задушават се на слаб огън около 10 мин. Слагат се гъбите и кестените. Огънят се засилва и се разбъркват докато се изпари течността. Сипват се дробчетата, нарязани на парченца и се пържат докато си сменят цвета. Подправят се със сол и пипер. Всичко се оставя да изстине. Каймата се обърква с останалите подправки, хлебните трохи и изстиналата гъбена смес. Отново се подправя на вкус, ако е необходимо.
С част от плънката се напълва кухината около шията на пуйката. Кожата се завързва. Останалата плънка се слага в намаслена тавичка и се изпича отделно за 20 мин., преди да се сервира.
Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, надупчен с клечка за зъби, парчетата ябълка, лука, розарина и дафиновите листа. Пуйката се овързва и се намазва обилно с масло. Върху гърдите се подреждат парчетата бекон. В тавичката за печене се налива 1 ч.ч. вода и се поставя подходяща решетка, напимер от лозови клони или няколко вилици и лъжици, сложени на кръст. Върху нея се поставя пуйката, овива се в алуминиево фолио и се слага да се пече на 190°С. Времето за печене се пресмята по 20 мин. за кг плюс 90 мин., ако пуйката е над 4 кг и по 20 мин. на кг плюс 70 минути, ако е под 4 кг. 30 мин. преди края на печенето се маха фолиото и се запича, докато покафенее кожата. Преди да се нареже, зеленчуците и плодовете от вътрешността се изваждат и се изхвърлят. Също така, преди нарязването задължително трябва да се остави да постои завита във фолио 30 мин., за да не изтекат соковете. През това време може да се изпече останалата плънка.