Христос воскресе














В християнската религия на Възкресение Христовo (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносци, посетили гроба. Исус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се три дни.


Великденските символи са:
боядисването на яйца ,месенето на козунак.

























В България традиция е яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак на челата на децата,а после на всички останали от семей Обредните хлябове са неотменна част от традициите на Великден. Обикновено се правят в кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак.









Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните вчервено яйца символизира кръвта му
























0 коментара:

Публикуване на коментар